Op weg naar kwalitatief NT2-onderwijs
#5 Zwijgen is zilver, spreken is goud (door Ryanne)
Het spreekwoord “Zwijgen is goud” klinkt misschien wijs, maar als het gaat om taalverwerving is juist het tegenovergestelde waar. Spreken is essentieel bij het leren van een nieuwe taal. Daarom deze titel: “Zwijgen is zilver, spreken is goud”.
Bij taalverwerving benadrukt Neuner een logische volgorde: eerst lezen en luisteren (‘receptieve vaardigheden’) en daarna spreken en schrijven. Hierbij begin je met vaste combinaties en voorbeelden, oftewel ‘chunks’. Denk aan “Mag ik”, dat later kan worden uitgebreid naar zinnen als “Mag ik de pen?” of “Mag ik suiker in mijn koffie?”.
Vrije productie – zoals een gesprek voeren of een tekst schrijven – is volgens Neuner het moeilijkste onderdeel van taalverwerving. En dat klopt: een gesprek voeren vergt woordenschat, grammaticale kennis en een flinke dosis zelfvertrouwen. Maar hoe geef je leerlingen de kans om dit te oefenen?
Hoe stimuleer je spreken in de klas?
En een fijne bijkomstigheid: ook leerlingen die geen extra taalondersteuning nodig hebben, profiteren van deze aanpak. Denktijd en een veilige sfeer helpen iedereen. Zo zorg je ervoor dat niet alleen de snelle handopstekers actief deelnemen, maar dat alle leerlingen eerlijke kansen krijgen om te groeien in hun taalvaardigheid.
Dus: maak van je klas een plek waar spreken echt goud is!
Wil je hierbij advies of ondersteuning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Stilte in de klas
In veel lessen blijft het opvallend stil. Leerlingen zijn braaf aan het schrijven van antwoorden in hun werkboek en luisteren naar de uitleg van de docent. Hierdoor vindt er vaak beperkte tot minimale communicatie plaats.
Voor leerlingen die hun taalvaardigheid nog moeten verbeteren is dat zonde, want taal leer je door te spreken en te luisteren – net zoals een baby. Een baby leert niet uit een boekje, maar door interactie: luisteren, proberen, fouten maken en verbeterd worden door de omgeving.
Vooral meertalige leerlingen die nog kort in Nederland zijn, krijgen vaak minder kansen om te spreken. Redenen als “Hij durft niet” of “Ze vindt het moeilijk” worden vaak genoemd. Begrijpelijk, want het uiten in een nieuwe taal is spannend.
Helemaal als fouten maken niet veilig voelt, of als een leerling weinig gelegenheid krijgt om te oefenen met wat er in de les wordt behandeld.
Soms steekt een leerling nooit zijn hand op, omdat hij simpelweg niet genoeg tijd krijgt om de vraag te begrijpen én een antwoord te formuleren.
©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.
Het Taalwiel V.O.F
KvK-nummer 94721181
BTW-id NL866871202B01
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.