Op weg naar kwalitatief NT2-onderwijs

Lezen op een paard, rekenen in het hooi

Enkele weken geleden zette ik in de groep Het Taalwiel op Facebook een link naar het NPO programma ‘Dit is de kwestie’, met de volgende aankondiging:

Een holistische basisschool of thuisonderwijs: ouders twijfelen steeds vaker aan het reguliere onderwijssysteem en zoeken naar alternatieven die beter aansluiten bij hun eigen levensstijl of de behoeftes van hun kind. Is basisonderwijs op maat een goede oplossing?

 

Later in Brabants Dagblad(15-3-2025), sectie ‘achtergronden bij het nieuws’: 

Het onderwijs is lang niet voor elk kind passend. Wat als het elke dag een strijd is om je kind de klas in te krijgen?

 

Uitval in het onderwijs

 

Niet toevallig dat er veel aandacht is voor uitval in het onderwijs! Want, wat is er aan de hand met het reguliere onderwijs?! Hoe komt het dat er zoveel ‘thuiszitters’ zijn? Waarom vallen zoveel kinderen uit? En waarom zijn er initiatieven als ‘lezen op een paard, rekenen in het hooi’ nodig om deze kinderen passend onderwijs te geven?! In het artikel wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

 

 

NT2-onderwijs en aansluiting

 

Voor ons als NT2-docenten is het probleem van /onvoldoende geen aansluiting vinden in het reguliere onderwijs heel herkenbaar. Veel leerlingen die na een taalklas of de ISK het reguliere onderwijs instromen, hebben nog een (veel te) kleine woordenschat (dagelijkse taal en/ of vaktaal) om het reguliere onderwijs zonder problemen te kunnen volgen. En dan hebben zij nog 1 tot 2 jaar extra taalonderwijs aangeboden gekregen!

 

 

 

 

 

 

Wat te denken van een citaat uit het artikel in het Brabants Dagblad:

,,Wij hebben hier nu een Poolse jongen die zomaar in een klas met dertig kinderen werd gezet, zonder dat hij Nederlands sprak. Hij was lastig, zijn gedrag was niet oké. Maar is dat gek als je niks kunt volgen? Hij is uitgevallen, en dat was echt te voorkomen geweest."

Dit is een drama, voor de leerling, maar ook voor de docent. Elke leerkracht doet zijn/haar uiterste best elke leerling die aandacht te geven, die het nodig heeft. In het reguliere onderwijs is het door de grootte van de groep en de talrijke hulpvragen van vele leerlingen niet te voorkomen dat leerlingen, zoals de Poolse jongen uit het artikel, uit gaan vallen.

Dat er daarvoor allerlei (particuliere) initiatieven worden gestart, is mooi, maar daarmee bereik je het ‘puntje van de ijsberg’. 

Het wordt tijd dat we het onderwijs in Nederland zo inrichten dat élke leerling een eerlijke kans krijgt om te leren en zich te ontwikkelen. Dat leerkrachten niet meer overvraagd worden en hun vak met plezier kunnen uitoefenen. En dat kinderen weer met plezier naar school gaan – of dat nu in een klaslokaal is, op de rug van een paard, of tussen het hooi.

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

Het Taalwiel V.O.F  

KvK-nummer 94721181    

BTW-id NL866871202B01

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.